Programovatelné relé nahradí i velké řídící systémy

Označení malé průmyslové počítače je všeříkající. Naznačuje, že ačkoliv jsou programovatelná relé kompaktní svými rozměry, dokáží řídit i opravdu velké systémy. Programovatelné relé, někdy také mini PLC, se používá k automatizaci procesů v reálném čase. Perfektně se hodí k řízení strojů a výrobních linek. Nejprodávanější relé v naší nabídce — PR200 — vám blíže představíme v našem článku.

V hlavní roli PR200

Programovatelné relé PR200 od německého výrobce měřící a regulační techniky akYtec přináší flexibilitu velkých řídících systémů ve formě šikovného regulátoru. Firma ho vyrábí v několika typech podle počtu a typu vstupů a výstupů. Výhodou PR200 je bezesporu také menší LCD displej a opravdu jednoduché programování, které zvládne i neodborník. Relé můžete navíc rozšířit o další digitální vstupy/výstupy pomocí rozšiřujících modulů.

PR200 je vybavené praktickou obslužnou jednotkou, která se skládá z:

  • LCD displeje,
  • šesti funkčních tlačítek,
  • hodin reálného času,
  • USB portu,
  • digitálních a analogových vstupů a výstupů.

Programovatelné relé PR200

Digitální i analogové výstupy

Programovatelné relé PR200 hodnotí stav vstupů na základě vstupních digitálních a/nebo analogových signálů ze snímačů, následně ovládá výstupy na základě programu vytvořeného na míru vašim potřebám.

Potřebujete víc?

Programovatelné relé PR200 máte možnost rozšířit o další moduly na vstupy a výstupy, ať už digitální, analogové nebo kombinované. Rozšiřující modul PRM má stejný výkon jako základní jednotka a ke každému mini-PLC můžete přes interní sběrnici připojit až dva rozšiřující moduly, což výrazně zvyšuje potenciál při řízení procesů. Má optimalizované rozměry, a můžete jej nainstalovat nejen do rozvaděčů, ale i do domovních instalačních skříněk.

Programování bez starostí

Programovací software akYtec ALP, kterým si sami vytváříte programy do mini-PLC nemůže být jednodušší. Vždy je součástí balení na USB disku, nebo si ho můžete stáhnout ze stránek. Aplikační program se vytváří ve formátu funkčních bloků FBD (tzv. funkční blokový diagram). Potom si jej nahrajete do paměti zařízení pomocí micro-USB kabelu, který v balení také najdete.

Programovací systém má ještě jednu výhodu — má možnost simulace, pomocí které můžete váš program snadno otestovat a zjistit bez rizika poškození zařízení, zda vše funguje tak, jak má. Navíc na internetu najdete mnoho videonávodů. Všechny starosti můžete tedy pustit z hlavy.

Kde využijete programovatelné relé?

Programovatelná relé pravděpodobně nejvíce oceníte při automatizaci průmyslových procesů a technologických systémů:

  • Řízení různých strojů (výrobní linky, pásové dopravníky, výtahy, lisy, pece, obráběcí centra…).
  • Automatizace řízení osvětlení (můžete například nastavit režim osvětlení, vypínání a zapínání v závislosti na denní době nebo pohybu…). 
  • Řízení bezpečnostních systémů (jako jsou např. alarmy, detektory kouře, pohybové senzory nebo kamerové systémy). 
  • Řízení vodních a topných systémů v budovách (např. radiátory, termostaty nebo čerpadla).

 

Obecně lze říct, že programovatelná relé oceníte ve všech oblastech života. V domácnostech, v komunálních službách, v zemědělství, potravinářství a v dalších průmyslových odvětvích.



Potřebujete programovatelné relé? Stačí pár kliknutí na našem e-shopu.