Zobrazovače přehledně: Který typ potřebujete?

Zobrazovačům se také odborně říká digitální panelové měřiče. Jsou nepostradatelným prvkem každé automatizační aplikace a využijete je v mnoha oborech — jak v průmyslových, tak i v soukromém sektoru. Jak zobrazovače pracují, proč jsou tolik oblíbené a kde najdou své uplatnění, jsme probrali už v předchozím článku. Nyní vám podrobněji představíme jednotlivé typy zobrazovačů, které patří k těm nejkvalitnějším na trhu.

Německé zobrazovače akYtec

Německá špičková kvalita akYtec se přenesla také do zobrazovačů řady ITP, kterých v naší nabídce najdete mnoho. Nevíte, jaký zobrazovač zvolit? Jednotlivé typy se od sebe liší především způsobem využití. Jsou vhodné k vizualizaci různých průmyslových procesů a veličin v mnoha odvětvích lidské činnosti. Moderní a kompaktní zobrazovače zobrazují většinou teplotu, hladinu, tlak, průtok, otáčky, vlhkost nebo stav procesů v procentech. Zobrazovače mají krytí IP65, které se postará o vysokou ochranu proti vodě a prachu. Navíc mohou pracovat při teplotě okolního prostředí od −40 °C do +60 °C. Vybrat si můžete mezi červenou a zelenou barvou písma.

Hlavní výhodou těchto zobrazovačů je jejich válcové tělo. Tento tvar umožňuje velmi snadnou instalaci do standardního kruhového otvoru s vrtáním 22,5 mm, stejně jako běžné panelové ovládací prvky, například přepínače nebo tlačítka.

Zobrazovač ITP11: Nepotřebuje napájecí napětí 

Univerzální čtyřmístný zobrazovač ITP11 zpracovává a zobrazuje proudový signál 4-20 mA. Tento signál přichází ze snímačů — například z teploměru, z tlakového nebo průtokového čidla. Výhodou je, že ke svému chodu nepotřebuje napájecí napětí, protože je napájen přímo proudovou smyčkou. Zapojit ho můžete pouhými dvěma vodiči.

Bargraf ITP15: Vizualizace pomocí sloupců 

Bargraf ITP15 (neboli sloupcový grafický zobrazovač) neukazuje naměřené hodnoty pomocí čísel, ale graficky pomocí sloupců. Bargraf poskytuje rychlý a jasný přehled o naměřených veličinách v rozsahu 0 – 100 % — například o výšce hladiny, úrovni hluku, nebo třeba hmotnosti. Bargraf zpracovává proudové nebo napěťové analogové signály.

Zobrazovač ITP16: Přímý zobrazovač teploty

Tento zobrazovač poskytuje lokální přehled o naměřené teplotě. Zobrazuje signály z teplotních čidel bez nutnosti použití jakéhokoliv převodníku. Téměř v každém procesu se v dnešní době elektronizace měří teplota, a to klidně na několika různých místech. Moderní lokální zobrazovače teploty šetří čas obsluze. Personál už nemusí pokaždé, když potřebuje zjistit aktuální teplotu stroje nebo technologie, zajít do velínu, kde se na monitoru nadřazeného informačního systému zobrazí naměřené hodnoty. Stačí jeden rychlý pohled na přehledný zobrazovač, jehož displej je natolik jasný, že jdou hodnoty vidět i z dálky.

Univerzální zobrazovač ITP14: Malý a funkční

Zobrazovač ITP14 je ideálním pomocníkem pro automatizaci technologických a průmyslových procesů především díky své univerzálnosti. Čtyřmístný displej s napěťovým a proudovým vstupem oceníte pro jeho kompaktnost a velmi snadnou instalaci. Navíc je ITP14 vybavený také tranzistorovým NPN výstupem, který je možný využít pro funkci alarmu, nebo jednoduchou on/off regulaci.

Zobrazovač hodnot SMI2: Pro rozhraní RS485

SMI2 je univerzální zobrazovací jednotka s rozhraním RS485 pro sledování průmyslových procesů. Zobrazuje data proudící po sběrnici Modbus. Naměřené hodnoty mohou být zobrazeny až čtyřmi číslicemi. Tento typ zobrazovače je stále častějším požadavkem moderních automatizovaných systémů.

Tabulka srovnání

 

Zobrazovač smyčky 4-20 mA typ ITP11, výrobce Akytec GmbH, dodavatel RIA control a.s.

ITP11

Univerzální zobrazovač smyčky U, I (V, mA) typ ITP14-G, výrobce Akytec GmbH, dodavatel RIA control a.s.

ITP14

ITP15 - Grafický zobrazovač "Bargraf" proudového nebo napěťového signálu, výrobce AKYTEC GmbH, dodavatel RIA control a.s.

ITP15

Zobrazovač teploty ITP16G, výrobce AKYTEC GmbH, dodavatel RIA control a.s.

ITP16

SMI2 zobrazovač RS485, výrobce AKYTEC GmbH, dodavatel RIA control a.s.

SMI2

Vstupní signál 4-20 mA
Proudová smyčka
4-20 mA
0-10 V
4-20 mA
0-10 V
TC, RTD
Pt100, Pt1000 atd.
RS485
Modbus RTU/ASCII
(Master/Slave)
Napájení Úbytek napětí 4 V 24 V DC 24 V DC 24 V DC 12/24 V DC
Výstupní signál - NPN-Tranzistor
200 mA, 42 V DC
NPN-Tranzistor
200 mA, 42 V DC
NPN-Tranzistor
200 mA, 42 V DC
-
Přesnost &
Vzorkování
±0.2% FS
1 s
±0.2% FS
0.3 s
± 2% FS
0.3 s
± 0.25% FS
2 s
Baud rate
2.4...115.2 kBit/s
Displej 7-segment
4-místný
LED displej
výška 14 mm
7-segment
4-místný
LED displej
výška 14 mm
LED
10 segmentů
7-segment
4-místný
LED displej
výška 14 mm
7-segment
4-místný
LED displej
výška 14 mm
Barva LED Červená
Zelená
(dle modelu)
Červená
Zelená
(dle modelu)
2-barevné
(červená/zelená)
Červená
Zelená
(dle modelu)
Červená
Zelená
(dle modelu)
Krytí Displej IP65
Svorky IP20
Displej IP65
Svorky IP20
Displej IP65
Svorky IP20
Displej IP65
Svorky IP20
Displej IP65
Svorky IP20

 



Sháníte konkrétní druh zobrazovače a potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.