Mini PLC PR102: malé rozměry, velké schopnosti

Malý průmyslový počítač — mini PLC (mini Programmable Logic Controller) — je čím dál oblíbenější ve všech oblastech soukromého i průmyslového sektoru. Využijete jej k řízení a automatizaci procesů v různých aplikacích. Uživatelé si jej oblíbili z několika důvodů: je kompaktních rozměrů, nabízí univerzální použití, jednoduchou instalaci a naprogramovat jej zvládne skoro každý. V článku se podíváme podrobněji na mini PLC řady PR102.

Programovatelná relé malých rozměrů

I když jsou moderní programovatelná relé krabičky relativně malých rozměrů, umí řídit i velké systémy. Velmi často se používají k řízení výrobních linek a dopravníků, průmyslových pekáren a jiných strojů, ovládat a regulovat s nimi můžete jednoduše topení, zavlažování, klimatizaci, vzduchotechniku, čerpadla nebo stínící techniku.

Programovatelné relé PR102

40 vstupů a výstupů

Když potřebujete opravdu hodně vstupů a výstupů, jednoznačně doporučujeme PR102. Kromě rozsáhlé funkčnosti nabízí neuvěřitelných 40 vestavěných digitálních a analogových vstupů a výstupů a navíc dva porty RS485 pro komunikaci se zařízeními podporujícími Modbus-RTU / ASCII. Určitě oceníte, že ke všem 8 analogovým vstupům můžete připojit jakékoliv snímače, nejčastěji teplotní čidla, ale třeba i snímače vlhkosti nebo hladiny vody. Když relé tyto vstupy vyhodnotí, může potom pomocí 14 digitálních výstupů ovládat vzduchotechniku, ventilaci, klimatizaci nebo vytápění v celé výrobní hale nebo průmyslové budově.

Potřebujete víc?

Kdyby vám to přece jen bylo málo, množství vstupů a výstupů můžete ještě rozšířit pomocí dvou dalších rozšiřujících modulů řady PRM připojených přes interní sběrnici, a tudíž bez ztráty výkonu.

Instalace mini PLC levou zadní

Tvar relé kopíruje tvar běžných jističů, tzv. MCB (Miniature Circuit Breaker), proto se skvěle hodí do téměř každého rozvaděče nebo rozvodové skříňky, která má výřezy na jističe a zabudované ovládací prvky s viditelnou ovládací částí a skrytou elektročástí. 

Montáž na DIN lištu je také možná, odnímatelné svorkovnice jsou součástí dodávky a urychlí vám zapojení a montáž. Baterii, která napájí interní paměť, pohodlně vyměníte bez nutnosti demontáže zařízení.

Intuitivní programování

Mini PLC zvládnete naprogramovat i bez hlubší znalosti programovacího jazyka pomocí velmi intuitivního softwaru, který je součástí dodávky na přiloženém USB disku. Aplikační program se vytváří ve formátu funkčních bloků FBD (tzv. funkčního blokového diagramu). Výsledný řídící algoritmus nahrajete do vnitřní paměti zařízení pomocí micro-USB kabelu.

Výhodou programovacího software akYtec je, že nabízí funkci simulace, pomocí které můžete váš program snadno otestovat. Bez rizika poškození technologie tak zjistíte, jestli program pracuje správně.

Spolehlivé v mrazu i v horku

Mini PLC je univerzální í díky slušnému rozsahu provozní teploty. Můžete jej zapojit do prostředí, kde se okolní teplota pohybuje od –40 °C až do +55 °C. Zvládne tedy nejen umístění ve venkovním rozvaděči, ale často se využívá i v průmyslových pekárnách, sklenících, drůbežárnách, apod.

Mini PLC PR102 s délkou pouhých 123 mm přináší svému uživateli výhody v podobě rozsáhlé funkčnosti a vysokého počtu vstupů a výstupů. 



Hledáte přece jen jiné parametry? Možná by se vám hodilo programovatelné relé PR200.